Handbagage

Med handbagage avses de väskor som det är tillåtet att ta med i passagerarutrymmet ombord på flygplan. För handbagage finns det särskilda regler när det kommer till innehåll, storlek och vikt som inte gäller för det övriga bagaget. Bestämmelserna för innehåll är ganska liktydliga för alla flygbolag medan reglerna för vikt/storlek varierar desto mer.

Här nedanför syns en tabell som listar de olika tillåtna mått- och viktgränserna för handbagage som är tillåtna hos olika flygbolag.

*Observera att flybolagen kan ha särskilda regler för passagerare tillhörande business class samt speciella arrangemang för medlemmar. Uppgifterna nedanför avser Economy class.

Handbagage mått och vikt

Flygbolag Maxvikt Tillåtna mått (cm)
Ryanair 10kg 55x40x20
Malmö Aviation 8kg 55x40x23
Finnair 8kg 56x45x25
Lufthansa 8kg 55x40x20
LOT 6kg 55x40x20
Air france 12kg 55x35x25
Virgin Express 6kg 50x35x20
Gotlandsflyg 5kg 45x35x20
Aeroflot 10kg 115cm
Wizz Air 10kg 55x35x25
Easy Jet - 56x45x25
KLM 12kg 55x35x25
Norwegian 10kg 55x40x23

Vätskor i handbagage

Inom EU gäller följande regler för vätskor i handbagaget: Det är tillåtet att medföra max 1 dl, det vill säga 100 ml vätska och dina flaskor/behållare ska förslutas i en genomskinlig plastpåse med en volym på 1-liter. Det är oftast inte nödvändigt att ta med en egen plastpåse, utan flygplatser brukar vanligtvis förse flygpassagerarna med påsarna. Exempel på vätskor som ska förseglas i plastpåsarna är geléer, olika krämer, drycker, deo roll on, parfymer, tandkräm, schampo/balsam .

Det finns vissa undantag då det faktiskt är tillåtet att ha med en större mängd vätskor än de föreskrivna 100 ml i ditt handbagage. För barnmat, dietmat och medicin gäller förståeligt nog särskilda regler. När det gäller receptfri medicin samt barn-och-dietmat så får du ta med den mängd du behöver under själva flygresan. Om du lyckas bevisa att din medicin inte går att finna i det land du ska resa till får du till och med ta ombord ännu mer i handbagaget.

Receptbelagda läkemedel faller under andra regler och du kan enkelt ta med så pass mycket att det räcker för hela resan. Var dock bredd på att visa upp läkarintyg eller recept eller annat dokument som styrker att medicinen är till för just dig.

Taxfreevaror i handbagaget

På stora flygplatser finns det nästan alltid taxfreeaffärer som man får tillgång till efter incheckningen av bagaget. Där får man möjlighet att handla i princip utan restriktioner som man tidigare har behövt ta hänsyn till, som till exempel vikt och vätskemängd. Det betyder att även om du har uppnått din tillåtna maxvärden för ditt handbagage så får du fortsätta att handla i taxfree butikerna.

Om du är på jakt efter nyttiga prylar att ta med i handbagaget så kan du besöka affärer så som Bluebox.se och CoolStuff.se .

Olika typer av handbagage.

När man ska välja väska inför resan så kan det vara viktigt att tänka på vilken form väskan ska ha. En central fråga är vad man ska ha med i väskan? Eftersom det händer ganska ofta att bagage försvinner så kan det vara bra att sätta in sin laptop, kamera och annan dyrbar elektronik i handbagaget. Det kan också vara klokt att ha med en del kläder, hygienartiklar och naturligtvis alla värdehandlingar som plånbok, visum läkarintyg och liknande.

Ditt handbagage kan bestå av allt från en enkel kasse till en ordentlig kabinväska. Det finns fördelar med att ha en mer mjuk och flexibelt handbagage, eftersom den är lätt att forma är den också enkel att stuva undan i förvaringsutrymmen, som t.ex. i flygplan. En hård väska är i sin tur bra eftersom du har kontroll över väskans storlek och den inte expanderar obehindrat efter innehållet.